Sağlık

DSÖ Dang Humması Virüsüne Karşı Uyardı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Salgın ve Pandemiye Hazırlık ve Önleme Departmanı Ekip Lideri Diana Rojas Alvarez, dünya genelinde yaklaşık 4 milyar kişinin deng humması virüsüne yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Salgın ve Pandemiye Hazırlık ve Önleme Departmanı Ekip Lideri Diana Rojas Alvarez, dünya genelinde yaklaşık 4 milyar kişinin deng humması virüsüne yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Alvarez'in yaptığı açıklama, dang humması tehdidinin küresel düzeyde ciddiyetini vurguluyor ve bu virüsün potansiyel etkilerine dikkat çekiyor.

Dang humması, Aedes türü sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan bir virüs nedeniyle meydana gelen bir hastalıktır. Virüs, genellikle tropikal ve subtropikal iklim bölgelerinde yaygın olarak görülür. DSÖ'nün açıklamalarına göre, dünya genelinde yaklaşık 4 milyar insanın dang humması virüsüne maruz kalma riski altında olması, özellikle bu bölgelerdeki insanları olumsuz etkileyebilecek potansiyel bir salgın tehlikesine işaret ediyor.

Dang Humması Nedir?

Tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olan dang humması, insanlara genellikle Aedes türü sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalık, genellikle hafif ateşe neden olmasına rağmen bazı vakalarda ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir enfeksiyondur. Özellikle mart, haziran, eylül ve aralık aylarında gerçekleşen "yağış dönemleri"nde vakaların artış gösterdiği bilinmektedir.

Dang humması virüsü, kuluçka döneminden sonra ortaya çıkar ve sivrisinekler tarafından bulaştırılır. Enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla virüs, insan vücuduna girmekte ve hastalığa neden olmaktadır. Genellikle grip benzeri semptomlarla başlayan dang humması, ateş, baş ağrısı, eklem ağrıları ve kas ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak, bazı durumlarda kanamalı ateş (hemorajik ateş) ve organ yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir, hatta ölüme neden olabilir.