Şekerin fazla tüketilmesinin sadece kilo alımı, obezite, kalp hastalığı ve diyabet gibi sağlık sorunlarına neden olmadığı, aynı zamanda böbrek taşı riskini de artırdığını gösteren yeni bir çalışma ortaya çıktı. Bu çalışma, yiyeceklere lezzet katmak ve raf ömürlerini uzatmak amacıyla yaygın olarak kullanılan şeker ve tatlandırıcıların potansiyel zararlarına dikkat çekiyor.
Günümüzde birçok gıda ürünü, özellikle işlenmiş gıdalar, içerdikleri şeker ve tatlandırıcılarla tanınır. Bu eklemeler, ürünlerin tüketiciler tarafından daha çekici ve lezzetli bulunmasını sağlamanın yanı sıra, raf ömürlerini uzatma amacını taşır. Ancak, fazla miktarda şeker tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkileri uzun süredir bilinmektedir.
Yeni bir araştırmada, şekerin böbrek taşı oluşumunu artırabileceği belirlendi. Böbrek taşları, idrar içindeki minerallerin birleşmesi ve sertleşmesi sonucu oluşan küçük kristal benzeri oluşumlardır. Bu taşlar, böbreklerde ağrı, idrar yollarında tıkanıklık ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
28 Bin Kişi Üzerinde Denendi
Yapılan yeni bir çalışmada, araştırmacılar National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) çalışması kapsamındaki katılımcılardan böbrek taşı geçmişi olan 28.303 kişinin şeker eklenmiş gıda tüketimlerini analiz etmişler. Çalışma, günlük enerjilerinin %25'ten fazlasını şeker ilaveli gıdalardan alan bireylerin böbrek taşı oluşma riskinin, enerjisinin %5'ten azını şeker ilaveli gıdalardan alanlara göre %88 daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.
Araştırmacılar, böbrek taşı geçmişi olan kişilerin şeker tüketim alışkanlıklarını inceleyerek, şeker ilaveli gıdaların böbrek sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirdiler. NHANES çalışması katılımcılarının verilerini kullanarak yapılan bu analiz, şeker tüketimi ile böbrek taşı riski arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır.
Çalışmanın dikkat çeken bulgularından biri, günlük enerjisinin büyük bir kısmını şeker ilaveli gıdalardan alan bireylerin, enerjisinin daha düşük bir yüzdesini şeker ilaveli gıdalardan alanlara göre böbrek taşı oluşma riskinin %88 daha yüksek olduğudur. Bu durum, yüksek oranda şeker içeren diyetlerin böbrek taşı oluşumunu artırabileceğine işaret etmektedir.